Načitavam

 

AktualityPeťo Vrba: “Každý chce hrať dobrý florbal a získať titul…”

24. July 2019

Z juniorky k Áčku je pomerne krátka cesta. Svoje o tom vie aj nový tréner nášho A tímu, Peťo Vrba, ktorý v minulej sezóne vyhral s juniormi majstrovský titul, celkovo tretí pre náš klub v tejto súťaži.

Pred novou sezónou a počas prestávky po prvej časti letnej prípravy, sme ho vyspovedali a pokúsili sa zistiť jeho plány, ciele a vízie do nového ročníka MEX 2019/2020. Príjemné čítanie priatelia. 😉

 


 

Nazdar Peťo. Pred pár týždňami si sa stal po Robovi Bučkovi novým trénerom A tímu. Ako došlo k dohode o tvojej novej pozícii a premýšľal si počas alebo po skončení minulej sezóny, že by si prebral trénerskú taktovku v Áčku?

Začiatkom júna  sme sa s pánom Jurajom Dudovičom stretli a opýtal sa ma, či mám záujem pokračovať v ATU Košice, nakoľko minuloročná dohoda bola len na sezónu 2018/2019. Vycítil som, že by som mohol byť pre klub trénerskou voľbou pre nasledujúcu sezónu. Chcel som si všetko uležať v hlave a zobral som si pár dní na premyslenie. Témou bolo aj možné pokračovanie pri junioroch, kde som bol spokojný, ale zároveň som túžil posunúť sa vyššie a prebrať mužský kolektív a tak sme sa dohodli,  že v novej sezóne budem pôsobiť pri mužskom tíme.

Na čo sa chceš ako tréner mužov najviac sústrediť v príprave na novú sezónu? (Máme za sebou prvú fázu letnej prípravy, chalani teraz majú voľno, niektorí odohrajú aj prípravné turnaje.)

Som rád, že sa nám podarilo dať dokopy 11 týždenný program prípravy. Z týchto 11 týždňov absolvujú hráči spoločne 7 intenzívnych týždňov a 4 individuálne nakoľko máme aj hráčov z iných miest a je nereálne držať tím tak dlho spolu v amatérskych podmienkach.

 

Ako tréner juniorov získal minulú sezónu zlatú medailu.

 

Čo čaká mužov a juniorov v druhej fáze prípravy?

Drina, drina a ešte raz drina.

Aký je tvoj hlavný cieľ s A tímom do ďalšej sezóny?

Každý chce hrať dobrý florbal a získať titul. Myslím, že prvé alebo druhé miesto je utópia, veľmi nerealistické, ale dajte mi nejaký čas. Uvidíme, aké mužstvo dáme dokopy, budeme sa snažiť dobre pracovať a keď sa nám podarí dobrý štart do ligy, môžeme na tom stavať a uvidíme na konci. Skutočne nechcem dávať predikcie, kde skončíme.


 

Obzrime sa ešte za minulou sezónou, z tvojho pohľadu ako úspešného trénera našich juniorov. (Majstri SR – 3.krát) Ktoré momenty počas cesty za titulom, by si vypichol a boli podľa teba kľúčové pre celkový úspech?

Tých momentov bolo niekoľko. Klobúk dolu pred všetkými hráčmi za to, čo predviedli v play off. Bystrica 3:0, Žilina 3:0 a nakoniec famózna séria s Florkom. Keby to chcel takto napísať Alfred Hitchcock, asi by nad tým veľmi dlho premýšľal.

                     Ako hlavný tréner juniorov získal minulú sezónu zlatú medailu.

 

Boli chalani disciplinovaní a sústredení na spoločný cieľ, alebo tam boli nejaké výkyvy? Musel si zvyšovať hlas na tréningoch a počas zápasov?

Musel som niekedy zvýšiť hlas. Bolo potrebné chlapcov upozorniť a pripraviť na to, aby boli stopercentne pozorní aj v zápase, kde zdanlivo o nič nešlo.

Cítil si na svoju osobu nejaký špeciálny tlak počas priebehu sezóny? Predsa len si zastával pre teba úplne novú pozíciu.

V klube ako ATU Košice, ktorý má vždy najvyššie ambície, je tlak prirodzený. Dôležité je, ako s ním vie tréner pracovať. Ja osobne ho dokonca vítam. Keď vás tlak núti viac premýšľať o konkrétnych situáciách, je to pozitívne.  Ja ako tréner vytváram tlak na hráčov, aby ukázali maximum, vedenie a fanúšikovia to zase robia v súvislosti s trénerom. Na druhej strane, za nás hovoril florbal, ktorý sme predvádzali, hoci stále sme chceli, aby sme hrali ešte krajšie.

Veríš, že chalani (juniori), pretavia získané cenné skúsenosti na úspech aj v ďalšej sezóne?

Áno verím. Majú to vo vlastných rukách ako s tým naložia.

 

Pod tvojim vedením, dostávali šancu hrávať za juniorku aj šikovní dorastenci a mladšie ročníky. Budeš podobne zapájať mladších chlapcov aj do tréningov a zápasov A tímu?

Pri tvorbe zostavy som sa nepozeral na ročník narodenia ale na pripravenosť daného hráča a jeho možné využitie a prínos pre tím. To isté budem praktizovať aj v mužskom tíme.

Plánuješ do tréningového procesu počas nadchádzajúcej sezóny zaradiť aj rôzne doplnkové tréningy zamerané na silu, kondíciu, výbušnosť a pod.?

Kľudne sa príďte pozrieť ako budeme pracovať. Tréningy sú otvorené každému priaznivcovi klubu.

 

Budeš testovať kondíciu hráčov aj priebežne počas základnej časti, resp. tesne pred štartom nového ročníka MEX a prípadne dbať na to, aby chalani kondične napredovali a zároveň nezabúdali na potrebnú regeneráciu?

Testy sú jedna vec a výkon na ihrisku je vec druhá. Sme amatérsky šport a je len a len na hráčoch ako k tomu pristúpia. Ak chcú byť najlepší vedia čo pre to majú spraviť.

 

Plánuješ s Áčkom odohrať aj nejaké prípravné zápasy?
 Určite áno.

Na odľahčenie: Čo ty a leto? Nejaká dovolenka, relax? 😉

Už niekoľko rokov sú mojou letnou dovolenkou turnaje Prague Games a Czech Open. Možno si však nájdem aj cestu za poznaním niektorých miest Európy. Mnohokrát si vravím, že by som si od florbalu mal dať pauzu ale v mojom prípade to nejde.                                 

                                                                                                                                 

 

Na záver tradičný odkaz pre našich fanúšikov a priateľov.

Rozumiem, že po nedávnom úspešnom období mnohí očakávajú, že opäť prídu dobré výsledky, no mužstvo sa zmenilo. Nejaká kvalita odišla a nie až taká prišla, no najmä fakt, že pracujeme s mladými hráčmi si vyžaduje množstvo trpezlivosti a času. Ani jeden tréner, ktorý chce pracovať koncepčne, nedosiahol úspech ihneď. Verím však, že nám diváci veria a budú mať s nami strpenie a sľubujem, že aj hráči urobia všetko pre to, aby napredovali a aby nielen výkon, ale aj výsledky v budúcnosti prišli.


 

Do novej sezóny nám zostáva ešte dosť času a tak veríme, že celý A tím sa pod vedením nového trénera Peťa Vrbu pripraví na úvodný zápas proti Prešovu čo najlepšie a postupnými krokmi dokážeme pokračovať v nastolenom trende. Vy si zatiaľ užívajte leto plnými dúškami, fandite ATU aj naďalej a tvorte spolu s nami jednu veľkú florbalovú rodinu.

 

 


 

Pavol Popovec – ATU Košice

Copyright © 2024 ATU KOŠICE | Created by: Peter Vaňo