Načitavam

 

AktualityMiško Dudovič – “Som typ hráča, ktorý chce vždy podať ten najlepší výkon…”

7. May 2019

Stal sa prvým Slovákom, ktorý nastúpil na švajčiarske SUPERFINÁLE a počas neho aj prvým Slovákom, ktorý v ňom dokázal skórovať. A nie hocijako… S chladnou hlavou prekonal Miško Dudovič najlepšieho hráča minuloročných MS v Prahe, brankára – Pascala Meiera. Pred posledným zápasom vôbec netušil, že vôbec zasiahne do hry. A nakoniec z toho boli jedny z najemotívnejších chvíľ v jeho bohatej florbalovej kariére. Najproduktívnejší hráč minuloročných seniorských majstrovstiev v Prahe nám priblížil jeho pocity, dojmy, priebeh sezóny, plány do budúcnosti a ešte oveľa viac v exkluzívnom rozhovore.

Kloten, Swiss-Arena, 27. April 2019, Unihockey Superfinal der Herren: GC Unihockey – SV Wiler-Ersigen, Michal Dudovic (4, Wiler-Ersigen) gegen Pascal Meier (30, Zuerich). www.imagepower.ch / Fabian Trees)

 

    1. Ahoj Miško, v prvom rade obrovská gratulácia k historickému momentu pre celý slovenský florbal. Stal si sa prvým Slovákom, ktorý nastúpil v superfinále švajčiarskej NLA, ako bonus si pridal nádherný gól do siete najlepšieho hráča minuloročných MS v Prahe a úplnou čerešničkou je zisk titulu! Na konte tak máš už štyri juniorské a jeden seniorský titul vo Švajčiarsku.

  • Ďakujem veľmi pekne! Popravde sa z toho ešte stále len spamätávam a veľmi si to neuvedomujem.
  • Taktiež som vôbec netušil, žeby som do zápasu mohol nastúpiť a nakoniec sa podarilo, za čo patrí vďaka trénerom, že mi v superfinále dali šancu. Doterajšie 3 sezóny boli z môjho pohľadu veľmi úspešné a dúfam, že také sezóny s Wilerom ešte prežijem.

       2. Čakal si, že vôbec zasiahneš do hry v superfinálovom zápase? Aké pocity si mal priamo po krásnom góle?

  • Vôbec som netušil, že by som do zápasu mohol nastúpiť a nakoniec sa podarilo, za čo patrí vďaka trénerom, že mi v superfinále dali šancu. Akonáhle som sa ocitol na ihrisku, môjmu tímu som chcel pomôcť čo najviac, tak ako v defenzíve, tak aj v ofenzíve. Celkovo to mohlo byť z mojej strany lepšie, ale ja som vďačný za asi moju najväčšiu nabranú skúsenosť, aká sa mi kedy vo florbale prihodila.

      3. Po nedeli si tak štvornásobný juniorský majster a premiérovo aj mužský majster v jednej z najlepších súťaží na svete. Napĺňajú sa zatiaľ tvoje ciele a očakávania s ktorými si do najúspešnejšieho švajčiarskeho tímu v zime 2016 prestupoval?

  • Z časti áno. V podstate do posledného tréningu v sezóne som bojoval o svoje miesto v  A-tíme, čiže o 3. formáciu, v ktorej ak som za mužov nastúpil, darilo sa mi, a ukázal som že mám na to byť súčasťou užšieho tímu.

     4. Poďme si postupne rozobrať ukončenú sezónu. V juniorskej extralige (U21) si nastupoval pravidelne a odohral 22 zápasov. Myslíš, že si si svojimi výkonmi získal naplno dôveru trénera juniorky a v ďalšej sezóne dostaneš aj viac šancí v A-tíme? (23 zápasov v tejto sezóne)

  • Tréner 21ky bol vždy rád, keď ma mal k dispozícii a vedel som pomôcť tímu. Nakoniec playoff s 21kou bez jedinej prehry mi vyšlo podľa predstáv a bol som spokojný. Do ďalšej sezóny idem s cieľom odohrať čo najviac zápasov s A-tímom, najlepšie by bolo ak by som za 21ku už nenastupoval a vedel sa naplno sústrediť na A-tím. Závisí len a len odo mňa, aké budem mať výsledky a aké budem podávať v A-tíme výkony. Či už v zápasoch alebo na tréningoch.

FOTO: Flickr Swissunihockey

      5. Mal si počas sezóny, resp. počas pôsobenia v tíme 12-násobného švajčiarskeho majstra pocit, že sa necítiš v tíme komfortne, že nemáš dôveru trénerov v jednotlivých kategóriách (U18, U21, NLA) alebo, že spoluhráči ťa nevnímajú ako rovnocenného hráča alebo partnera?

  • Musím povedať, že áno. Počas takejto dlhej sezóny zažije športovec veľa momentov, kedy sa sám seba opýta či to má vôbec hlbší zmysel. Musím povedať že od môjho príchodu som so spoluhráčmi nemal ešte nikdy problém. Skôr ma niekedy trápil prístup trénera ku mne, a to ten, že mi často dával najavo že som Slovák, a že musím byť minimálne 10 krát lepši ako domáci hráč. Avšak s týmto názorom úplne súhlasím, a taktiež viem že je to pravda, niekedy to športovcovi ale vôbec nehrá psychicky do karát, a vie to ovplyvniť jeho výkony. Na druhej strane mi to aj dodalo možno vtedy chýbajúcu guráž a motiváciu, aby som mu ukázal, že to miesto v A-tíme mi naozaj patrí.

      6. Čo ti najviac pomáha ak nemáš, ako sa hovorí, svoj deň alebo veci nebežia tak ako by si chcel?

  • Som typ hráča, ktorý chce vždy podať ten najlepší výkon. Je aj dosť možné, že ak sa mi nedarí, je to na mne vidno. Každopádne sa vždy snažím aby to nijako neovplyvnilo moju hru. Vtedy sa sústredím na iné herné činnosti, ktoré mi v danom zápase alebo okamihu idú oveľa lepšie.

       7. Okrem tréningov a zápasov aj pracuješ a privyrábaš si. Je náročné skĺbiť pracovný a športový život? Máš čas aj na relax, výlety a pod.?

  • Priznám sa, že uplynulá sezóna mi dala zatiaľ najviac zabrať. či už psychicky alebo fyzicky. Na výlety som nemal vôbec žiaden čas, a voľný čas som trávil veľa krát sám doma. Istým spôsobom mi takýto štýl trávenia voľného času veľmi pomohol s dobytím síl. Taktiež som celú sezónu mával niekedy aj 2 tréningy za deň s 21kou a s A-tímom, a ak si zoberiem ešte prvú polovicu sezóny, kde som sa aj intenzívne pripravoval so Slovenským tímom na MS, tak som si každý jeden voľný deň nesmierne vážil a snažil som sa ho vyplniť relaxom.

       8. Čo sa ti zatiaľ najviac páči na živote vo Švajčiarsku? Dokáže ťa ešte niečo prekvapiť, resp. zaskočiť v pozitívnom alebo negatívnom význame?

  • Prekvapiť ma určite vedia ešte stále krásne prírodné miesta, ktorých je vo švajčiarsku naozaj veľa. Je to iný svet, a človek si vtedy uvedomí že je tam naozaj nádherne. Zaskočiť ma stále vedia ľudia, ktorí ma prekvapujú svojím prístupom či už k športu, robote alebo celkovo k životu. Napríklad v pondelok ráno v robote, keď majú všetci nesmierne dobrú náladu, a sú namotivovaní na svoju prácu. Toto ma vie vždy veľmi zaskočiť a je to úplne iná mentalita, z ktorej si viem zobrať výborný príklad.

       9. Priblíž a opíš nám ako vyzerá tvoj bežný týždeň vo Wileri?

  • Ráno okolo siedmej alebo ôsmej sa vyberiem do roboty, kde strávim 6 až 8 hodín. Tak prídem domov kde sa snažím nabrať cenné sily na tréning. V hale trávim s tímom približne 3 hodiny, po ktorých som vyčerpaný a zvyšok dňa už len relaxujem. Takto to prebieha každý deň okrem piatku, kde nemáme žiaden tréning a večer môžem stráviť napríklad so spoluhráčmi v meste alebo na byte.

       10. Od 8. do 12. mája nás čaká juniorský svetový šampionát v Kanade. Pred dvoma rokmi sme skončili na 7. mieste a ty si bol s 11 bodmi naším najproduktívnejším hráčom a zároveň 6. v celkovom kanadskom bodovaní.  Myslíš si, že sa našim chlapcom podarí vylepšiť výsledok zo Švédska? (Čaká nás náročná skupina – Švédsko, Česko a Dánsko).

  • Myslím si, že výsledok zo švédska nebol vôbec kladný a celkovo turnaj nám vôbec nevyšiel. Tento rok je to úplne iný tím, kde opäť prevláda účasť ATU-čkárov, ktorí sú víťazne naladení a myslím si, že uhrajú určite lepší výsledok ako pred dvoma rokmi vo Švédsku. Držím im palce a budem ich sledovať.

 

      Florbal prináša aj sklamanie…

 World Floorball Championships 2018, 1st – 9th December 2018, Prague, Czech Republic.
Event page: http://prague2018.com
Photo: Martin FLOUSEK

         11. Ako bude vyzerať tvoj najbližší program? Momentálne si doma v Košiciach. Kedy plánuješ návrat do Švajčiarska a kedy začnete s tímom prípravu na ďalšiu sezónu?

  • Teraz máme trojtýždňové májové voľno, ktoré som chcel naplno využiť doma s rodinou, preto som prišiel aj relatívne skoro hneď po superfinále. Koncom mája nám už začína letná príprava, na ktorú bude treba byť už pripravený. Tieto dva májové týždne, ktoré budem tráviť v Košiciach, si preto chcem naplno užiť.

        12. Vidíš aj naďalej svoju florbalovú budúcnosť vo Švajčiarsku?

  • Najbližšie roky budem tráviť vo Švajčiarsku, neskôr sa možno ukážu ponuky z krajín kde by som sa chcel florbalovo naďalej rozvíjať. No momentálne to neriešim a sústredím sa ešte na moje pôsobenie vo Wileri.

….ale aj chvíle radosti a víťazných emócií…

FOTO: Flickr Swissunihockey

        Na záver tradičný odkaz pre všetkých našich a tvojich fanúšikov zo Slovenska a zahraničia. 🙂 

 Ďakujem veľmi pekne za podporu, naozaj si to vážim, a takisto nech aj naďalej podporujú ten najlepší klub, ATU Košice!

FOTO: SV Wiler Ersigen

 

Miškovi ďakujeme za veľmi príjemný rozhovor, prajeme mu veľa síl, energie a zdravia do ďalšieho priebehu života a kariéry a ako bonus tu pre vás máme jeho celkové štatistiky z nedávno skončenej sezóny, ktoré nájdete na stránke unihockeystats.ch. Miško skončil so 74 bodmi na celkovom 6. mieste zo všetkých hráčov vo Švajčiarsku. Rozkliknite si jeho meno a dozviete sa viac. 😉 

 

Pavol Popovec – ATU Košice 

 

Copyright © 2024 ATU KOŠICE | Created by: Peter Vaňo