Načitavam

 

AktualityMišo Dudovič prestúpi do švédskeho Växjö

21. February 2024
https://www.atukosice.sk/wp-content/uploads/2024/02/52024288423_48cf1374cf_o-1280x853.jpg
Dvojnásobný majster Švajčiarska, dlhoročný líder slovenskej florbalovej reprezentácie a v neposlednom rade odchovanec FaBK ATU Košice po sezóne prestúpi do najlepšej florbalovej ligy sveta – švédskej SSL.

Mišo po tejto sezóne zmení dres a po viac ako siedmich rokoch vo švajčiarskom klube SW Wiler-Ersigen prestúpi do švédskeho tímu Växjö Vipers, ktorý sa momentálne nachádza na treťom mieste tunajšej najvyššej florbalovej súťaže. „Už dlhší čas som sa rozhodoval ohľadom Švédska. Tento rok mi prišla ponuka od kvalitného tímu a zároveň som cítil, že potrebujem aj trochu zmeny,” otvorene okomentoval svoj prestup do Švédska.

Sedem rokov vo Wileri ovenčeného trinástimi majstorvskými titulmi v histórii, si prešiel od juniorských kategórii až po samotný A-tím. Postupne na sebe pracoval a iba zveličoval to, čo o ňom bolo známe pri odchode z rodného klubu. „V prvom rade ma to naučilo byť zodpovedným človekom mimo ihriska a byť schopný sa o seba postarať. Z hľadiska florbalu mi profesionálne podmienky či už s tímom alebo individuálne pomohli k tomu, aby som sa stále zlepšoval. V neposlednom rade som spoznal množstvo skvelých ľudí, kamarátov, ľudí z práce či z hudby, za čo som veľmi vďačný.”

Zo Švajčiarska si so sebou okrem skúseností odnesie aj množstvo spomienok, niekoľko úspechov a nezabudnuteľných chvíľ. Na takéto pôsobenie sa bude spomínať iba s úsmevom. Najviac budem určite spomínať na dva tituly, ktoré som získal s áčkovým tímom. Rovnako tak nezabudnem ani na môj prvý strelený gól za mužov, či účasti na Champions cupe,” dodal odchovanec nášho klubu.

Momentálne piaty najproduktívnejší hráč švajčiarskej súťaže a zároveň aj tretí najlepší strelec sa s Växjö dohodol na zmluve do roku 2026. O kvalitách slovenského strelca niet pochýb, no kvalita švédskej súťaže je o niečo vyššia a preto ho na severe Európy čaká nová výzva. „Očakávam nabitý program tréningov a zápasy s obrovskou kvalitou. Florbal je vo Švédsku braný ešte o niečo vážnejšie ako tomu je vo Švajčiarsku, takže sa na to veľmi teším.” V novej krajine bude treba prispôsobiť aj jazyk a švédčina nepatrí medzi tie ľahšie jazyky na svete. Vo Švajčiarsku sa s jazykovou bariérou dokázal vyrovnať a rovnako na tom bude chcieť zapracovať aj vo svojom novom pôsobisku. „Určite na to nebudem tlačiť. Švajčiarsku nemčinu som sa naučil vďaka tomu, že som počúval konverzácie spoluhráčov a snažil som sa porozumieť téme, o ktorej bola reč. Verím, že vo Švédsku sa toho na mňa nalepí čo najviac a budem zvažovať aj kurzy,uzatvára Mišo.

 

Mišovi touto cestou blahoželáme k skvelému kariérnemu posunu a želáme množstvo úspechov na jeho novej ceste. 

 

Copyright © 2024 ATU KOŠICE | Created by: Peter Vaňo