Načitavam

 

AktualityDominik Turo Turek: “…chcel som si dať od florbalu dlhší oddych…”

3. October 2019

Minulú sezónu sa po viacerých angažmánoch v iných extraligových kluboch vrátil do čierno – bieleho dresu. Legendárna #40ka znova patrila k najväčším oporám tímu a medzi najväčšie a najskúsenejšie osobnosti celej Extraligy. Spoločne so spoluhráčmi a fanúšikmi prežil sklamanie z prehry v poslednom zápase semifinále po inkasovanom góle v poslednej sekunde predĺženia…

Od florbalu si dal po sezóne trošku pauzu, nabral nové sily, sústredil sa na rodinu, priateľov, prácu a dnes už sa už znova individuálne pripravuje v jeho obľúbenom brankárskom drese.

Uvidíme ho znova v drese ATU Košice? Aké má plány pre túto sezónu? Ako si užil leto? Aké sú jeho osobné a športové ambície? To všetko a ešte viac, nám prezradil v exkluzívnom rozhovore.


 

 

Tak Turo. Začneme hneď zostra. Prečo si sa začal individuálne pripravovať? Plánuješ predĺžiť svoju brankársku kariéru alebo ti je len smutno za florbalom?

 

Ahojte všetci. Takže ja som svoju brankársku kariéru nezavesil na klinec, len som si chcel dať dlhší oddych od florbalu. Koniec minulej sezóny bol dosť smutný a do slova sa mi znechutil florbal a asi každému môjmu spoluhráčovi. Nemal som chuť chodiť ani na letné turnaje, potreboval som urobiť nejakú zmenu. Rozhodol som sa preto, že vynechám začiatok sezóny a uvidím, ako sa veci vyvinú. Mal som veľa pracovných povinností a absolútne som nemyslel na florbal. Pripravujem sa individuálne, keďže žijem v Trnave, tak chodievam na skupinové cvičenia Tabata, Bodyform, TRX so staršími ženami a dosť mi dávajú zabrať. 😀 Minulý týždeň som začal trénovať v Bratislave s chlapcami z Nižnej a dopĺňa nás Peťo Nehila. Ešte neviem povedať, či mi florbal chýba, to zistím keď sa postavím do brány ale bude to až vtedy, keď sa budem cítiť pripravený. 🙂

 

Vráťme sa ešte k minulej „zemiakovej“ sezóne pre ATU Košice. Ako by si ju s odstupom času zhodnotil? Prevládalo u teba sklamanie alebo si vedel, že sa raz ešte vrátiš a spolu s chlapcami si vybojujete znovu vytúžené finále a možno aj najvyššie umiestnenie?

 

Ako som už spomínal, nedopadlo to tak, ako sme chceli. Dostať gól sekundu pred koncom predlženia piateho zápasu, to je na zaplakanie. Chýbalo veľmi málo, pretože doma sme mali vyhrať obidva zápasy a boli by sme vo finále. Každopádne, keď som videl ako naši hokejisti na MS dostali práve sekundu do konca gól od Kanady pred 8000 divákmi, tak trošku mi odľahlo. 😀 Ale taký je šport. ATU Košice je každým rokom ašpirantom na titul. Každým rokom prichádzajú mladé pušky hladné po góloch a starší chlapci sú stále skúsenejší a skúsenejší. Kolektív, 100% nasadenie, skúsenosti, jednoduchosť. Práve toto je recept na získanie titulu. Ak každý jeden hráč dá do toho všetko a budeme mať rovnaký cieľ po celú sezónu a podporovať jeden druhého, tak chalani môžu so mnou počítať.

 

Počas zápasov stíha Turo aj zapózovať na fotku. 😉

 

Ak každý jeden hráč dá do toho všetko a budeme mať rovnaký cieľ po celú sezónu a podporovať jeden druhého, tak chalani môžu so mnou počítať.

 

 

Po sezóne si si dal od florbalu úplnú pauzu alebo bol v nejakej podobe súčasťou tvojho voľného času?

S Lukym Řezaninom sme organizovali,  ako každý rok, Floorball Academy. To bolo asi tak všetko z môjho leta, rozhodol som sa úplne vypnúť od florbalu. S niektorými chalanmi som bol v kontakte ako makajú na letnej príprave.

Ako si si užil leto? Prevládal oddych alebo práca?

Leto zbehlo ako voda. Bol som pri mori v Taliansku a Chorvátsku. Počas týždňa som pracoval a víkendy som trávil doma v Košiciach s rodinou alebo priateľkou Mirkou.

 


 

 

Vráťme sa späť k aktuálnej sezóne. Ako vidíš šance jednotlivých tímov na postup do PLAY OFF a koho by si tipoval na postup do finále resp. zisk titulu majstra?

 

Extraliga je veľmi vyrovnaná to niekedy nebolo. Minulý rok vyhralo AS Trenčín z 8.miesta po základnej časti. Keď som hrával za Nižnú, vyhrali sme základnú časť a vypadli sme v semifinále. Je to veľmi individuálne. Prekvapiť môže ktokoľvek, počas celej sezóny treba podávať stabilne výkony a v play off vyhrať 9 zápasov. Veľmi sa mi páči náš tím ako je poskladaný. Je tam tá správna chémia. Myslím si, že už nikto nechce zažiť minulú sezónu a všetci sme sa poučili, preto je skoro hovoriť o tom, kto získa titul, ale finále tipujem ATU Košice a 1.FBC Trenčín.

 

 

 

V ATU Košice si (s malými prestávkami) takmer od začiatku existencie klubu. Káder „A“ tímu prešiel od zisku titulu v roku 2016 výraznými zmenami a rovnako aj pred už prebiehajúcou sezónou. V kádri sa ale objavujú mladí a šikovní chalani a zmena nastala aj na trénerskej lavičke. Ako vidíš šance mierne obmeneného a omladeného kádra pre túto sezónu?

 

Vidím ich veľmi pozitívne. S niektorými chalanmi som v kontakte a hovoria mi ako sa bavia florbalom a to je základ. Všeobecne ATU Košice bolo známe tým, že maturanti odchádzajú do zahraničia, preto každý rok sa obmieňa káder. Keď sa ale pozrieme na hráčov ako Blaszczyk, Kažimir, Kelemen, Pázsiczký…, to je budúcnosť ATU. Určite budem chcieť byť nápomocný a odovzdávať im s mojimi staršími spoluhráčmi svoje skúsenosti. Čo sa týka zmeny trénera, tak už sme potrebovali urobiť zmenu. Prišiel Peťo Vrba, ktorý ma skúsenosti so zahraničným florbalom a ktorého poznáme už veľmi dlho a on pozná nás a preto som presvedčený, že Peťo vie, čo nám má povedať do taktiky, tak aby sme boli úspešní.

 

 

Vzor pre najmenších a zároveň veľká opora spoluhráčov.

 

 

A teraz poďme na to, na čo čakajú všetci fanúšikovia ATU Košice…

Uvidíme číslo #40 v našej bránke počas aktuálnej sezóny?

Dlho som zvažoval, kde sa usadím túto sezónu, mal som ponuky z AS Trenčín a Capitol Bratislava, nakoniec som sa stretol s p. Dudovičom a ak pôjde všetko ako má, tak určite to bude v drese ATU Košice. 🙂

 


 

 

 

Turova tradičná víťazná póza po zápase proti Florku. Po jeho poslednej vete sa už teraz tešíme na jeho návrat do čierno-bieleho dresu a na veľa ďalších podobných víťazných póz.

Drž sa Turo! 

 


 

Pavol Popovec – ATU Košice 

FOTO: Lucia Olekšáková

 

Copyright © 2024 ATU KOŠICE | Created by: Peter Vaňo